Naša je Radosna velika devo’ka, TRI godinice napunila, kaže: vidi kolika sam, mogu u školu! 🙂

To je naša Božica, svetlost dana je u Božićno jutro ugledala. Pa smo porodično proslavili Praznik rođenja Hristovog i Radosnicin rođendan, uz Ljubičicinu omiljenu kapri tortu. Dok je proslava sa drugarima bila predviđena za naredni vikend, u našem domu.

česnica slađa od torte, a i novčić je bio njen

U vrtiću imaju neka svoja pravila i navike. Nekada smo mogli doneti poneki slatkiš, ja sam to činila u vidu onih popularnih papirnih torti, potom su izbačeni slatkiši pa smo ubacivali poneku sitnicu (balone, šnale, stikere, boje i sl.) za decu, dok je ove godine novo pravilo- ili roditelj dođe i pripremi neku radionicu/ igricu za decu ili donese neki materijal koji bi oni u te stvaralačke svrhe iskoristili. Deca se, naravno, obraduju svemu, ali bukvalno. Kako sam nepunih mesec dana pred porođaj sa Radosnom pripremila radionicu za Ljubine drugare iz vrtića- pravljenje i pečenje bakinih kolača, pomislila sam da bih i ovog puta mogla nešto novo da im donesem u vrtić. I to bi izgledalo ovako: u korpicu bih stavila papiriće, na kojima su ispisana imena unapred pripremljenih igrica- koliko ima dece, toliko ima i različitih igrica (osnovna ideja proizilazi iz naše stare igrice „faktor iznenađenja“). Svako dete bi izvlačilo po jedan papirić, pročitali bismo naziv igre i bacili se na realizaciju iste. Proste, nezahtevne igre, koje bi, po mom mišljenju, zabavile njenu grupicu koju sačinjavaju deca starosti 3 i 4 godine, a od skoro i dve devojčice od po godinu dana. Dosta tih igara je već na našem repertoaru, zgodne su, brze, jednostvane, nezahtevne, a možete ih primenjivati često i lako bez neke posebne prethodne pripreme.

Evo predloga! A vi slobodne dopunite spisak i dajte nam to na znanje 🙂

 1. Čestitka za slavljenicu– svi močnu prstić u vodenu boju i ostave trag na istom papiru npr. u obliku duge ili se povežu otisci, kao da se deca drže za ručice, ime drugara napišemo ispod otiska i eto lepe uspomene.
 2. Gusari– skakanje po jastucima ili, bezbedniji način, po označenim mestima, zalepljenim na pod igraonice, sve sa ciljem da se ne upadne “u vodu”. Uz usklike, naravno!
 3. Čuvar osmeha. Deca posedaju u krug. Čuvar osmeha je dete koje je izvuklo ovu karticu i samo se ono smeje, ostali ne. Potom, dete rukom kao obriše osmeh, uhvati ga i baci/ preda drugom detetu. Tada se uloge zamene. To decu tog uzrastu zaista zabavlja, probajte.
 4. Traži me, traži– izaberemo predmete, iste ili različite, pokažemo ih deci, a potom ih sakrijemo. Na znak oni kreću u potragu, bez drugih uputstava.
 5. Ples sa balonom. Ko je izabrao ovu igricu izabere i partnera za ples. Stave balon između glavica i plešu. Mogu im se pridružiti i ostali. Naravno, paze da im balon ne padne.
 6. Skrivalica. Na tacnu stavimo desetak predmeta. Damo svima na uvid, šta je na tacni, potom je pokrijemo, a oni pogađaju (najpre dete koje je izvuklo karticu, a potom se priključe i ostali, kada ih mališan pozove u pomoć).
 7. Toplo- hladno. Dete koje je izabralo igricu zažmuri. Ostali sakriju neku igračkicu, koju su mu prethodno pokazali, a posle mu pomažu u traženju igračke i to uputstvima poput hladno (daleko je od cilja), toplo (bliži se cilju) i vruće (jjjjjako blizu cilja).
 8. Prati vođu. Vođa je dete koje je izabralo karticu. Ono pravi određene pokrete (zapljeska rukama, skoči, udari kolena i sl.) ili proizvodi zvuk, koji posle ostali oponašaju.
 9. Košarka– držimo im “koš” (napravljen od naših ruku, ili neku kutiju, ništa zahtevnije nam ne treba), a oni pokušavaju da ga pogode sa recimo malim plastičnim loptama. Pritom se koš mic po mic udaljava i otežava početni zadatak.
 10. Ne diraj lava. Ja/ vi/ vaspitačica smo u ulozi lava. Ležimo pokriveni ćebencetom. Deca nam moraju ukrasti pokrivač, a da nas ne probude, jeeeer ne diraj lava dok spava. Mi ih pritom sabotiramo rikom, meškoljenjem, hrkanjem ili glasnim buđenjem. A ako budu glasni (naravno da će biti), lav neće moći zaspati.
 11. Koncert. Dobitnik kartice pozove ostale drugare da mu se priključe u pevanju i sviranju neke pesmice koju su recimo naučili u vrtiću. Sviranje na zamišljenim instrumentima zna biti veoma zabavno.
 12. Upecaj loptice. Imamo dve posude, jednu sa vodom i kuglicama, drugu praznu. U zavisnosti od uzrasta i spretnosti izaberemo veličinu kuglica i “pecaljku” (zavatku, cedilicu, hvataljku), a zadatak je da se svaka kuglica posebno prenese na suvo 🙂
 13. Pogodi šta je u vreći. U platnenu vrećicu stavimo desetak različitih predmeta, koje oni na osnovu dodira moraju prepoznati.
 14. Leti, leti, leti… Igra sa ručicama. Npr. leti leti leti LAV (ruke dole). Leti..leti RODA (ručice gore)
 15. Ples Hokey Poky. Pustimo muziku i povremeno je gasimo, tako da kada prestane muzika deca zalede svoje pokrete 🙂
 16. ODUVAJ BALON. Na naduvan balon zalepimo slamčicu i provučemo kroz nju kanap. Jedan kraj privežemo za naslon stolice na desnoj strani, drugi za drugi naslon na levoj. Udaljenost neka bude cca 2-3m. Zadatak je oduvati balon sa jedne na drugu obalu.
 17. Kuglanje. Limenke i lopta su potrebni, ostalo znate.
 18. (ako je dozvoljeno voćno posluženje) VOĆNA DUGA. Napraviti dugu od voća. Uključiti svu decu. Neko voće unapred pripremimo (recimo nar), mandarine i banane mogu guliti i seckati sami, jabuke možemo mi, kivi je super zbog boje, grožđe sami čupkaju i tako… Sladak kraj zabave.
baloni su uvek u modi
rođendanski poklon, idealan za igru sa sekom
DIVAN DAN!

Ovo nažalost nismo mogli sada realizovati, jer je mama malo kljoknula u krevet (pa spisak igrica i pripremljen materijal nije mogao dospeti na vreme do vaspitačica) i u njemu do daljnjeg ostala. Ali prvom prilikom ću im nadomestiti obećano, jer igre i zabave nikad dosta. Radosna je taj dan provela slavljenički u vrtiću zahvaljujući divnim vaspitačicama, koje su me o tome obavestile (Bože, hvala ti na tim divnim dušicama), pevali su pesmice, a deca su joj nacrtala po rođendanski crtež, koje su vaspitačice povezale i stavile u višenamensku platnenu vrećicu, koju su same sašile.

Mašemo vam!!!

Radujte se ♥

 

 

About The Author

2 Comments

 1. Super igrice svaka cast na domisljatosti

Ostavite odgovor

Close