Volimo knjige. Eto, i mi 🙂

Razmišljam upravo… pa naše devojčice su više vezane za određenu knjigu nego za neku igračku. Verovatno zbog baš malog prisustva crtaća u njihovom odrastanju, barem do sada. A veći je sigurno nego u mom. Nismo kupovali junake iz crtanih filmova. Na policama su naravno Diznijeve plišane igračke, to mi je nekako evergreen 🙂 Primera radi, za glavni motiv Tihe knjige Ljubičica je izabrala princezu Lili, junakinju tada aktuelnih bajki koje smo čitale. Poželela je, sećam se, igračku Krtića, koju do danas nekako nismo našli, a opet u vezi sa omiljenim knjigama o zabavnom Krtiću i njegovim dogodovštinama. Radosna je za ulazak u vrtić odabrala pratnju plišanog kuce Bonda, kojeg je dobila od drugara Dimitrija, a Bondom ga nazvala jer jako liči na istoimenog kućnog ljubimca svog drugara (malo je reći da ga voli). Ovo nije post o igračkama, ali mi se to poređenje nekako samo nametnulo, pa ćemo ovim takođe omiljenim dečijim alatkama posvetiti više pažnje uskoro, u nekom drugom postu.

Elem…

Poželeli smo da vam preporučimo nekoliko knjiga, koje rado čitamo, kojim se rado vraćamo i zato ih imamo na svojim policama, dok nam je poseta biblioteci poseban događaj- u selo nam stiže Bibliobus, ali svake druge nedelje, tako da posećujemo i najbližu gradsku biblioteku, a Ljubičica od skoro i školsku.

Knjige koje vam preporučujemo možda nisu u izlozima knjižara u centru grada, ali verujte nam na reč, truda je vredno pronaći ih i uz njih pratiti decu u zemlju snova.

Imaju nešto zajedničko ovi naslovi… promociju, za mene, pravih vrednosti! Hrišćanskih. Ali, bili vi kao roditelj vernik, agnostik ili ateista, verujem da nećete ostati ravnodušni… jer mislim da kao roditelji baš tim vrednostima želimo naučiti svoju decu. Ili im možda približiti našu istoriju, na zanimljiv i slikovit način.

Plavi Patuljci, Milica Vesković

Ovo je knjiga bajki, sjajnih priča o dobroti, skromnosti, maštanju, veri, nadi i ljubavi, da joj ilustracije nisu ni potrebne. Jedna od bajki je posvećena baš tim plavim patuljcima, koji su pomogli jednom hvališi, koji je neretko znao u hvalospevu i da slaže, da promeni te svoje loše navike. Njegovog brata su naučili da ne uzima i ne želi tuđe, trećeg brata Gileta da se uzdigne iznad svog sebičluka, sestricu Dadu da se ne podsmeva, a Cicu da ne tužaka. Kao i u svim bajkama i ovde se bori dobro i zlo, pravda i nepravda, strpljenje i brzopletost, mudrost i glupost, a na kraju uvek pobedi dobro, lepo, ispravno i ljudsko. Milica je za svoje bajke rekla: ”Surovi i osiromašeni kulturom svet u kome živimo i svet u kome se zaboravlja na decu od kojih će u budućnosti zavisiti naši životi su jedini pravi razlog zašto su nastale moje bajke”. Mi smo knjigu dobili na zajam i iskopiraćemo je, jer nažalost nisam pronašla nijednu knjižaru u kojoj bih je mogla kupiti, čak je ni na Limundu/Kupindu više nema. Kakva šteta!

Mali anđeo (hrišćanska početnica), Nevena Vitošević

Ovu knjigu bih izdvojila, jer je jedina (nažalost) od autorice Nevene u našem posedu, a namenjena maloj i velikoj deci, kako je o njoj rekao episkop David (Perović), ona praznično peva i svetli. Knjiga, koja nam kroz priču Malog Anđela čuvara približava Novi zavet, sve događaje u pravoslavnoj zajednici, kao i divne tajne, ukazujući na to da najpre treba tražiti i pronaći blagodatno srce, pa zatim stražiti nad njim kao nad ognjem koji se nikada ne sme ugasiti. Ilustracije će posebno prirasti za srce malom čitaocu, krase gotovo svaku stranicu i delo su takođe ove sjajne autorke. Zaista pravo blago! A da ova knjiga zaista sija nisam ni sumnjala, jer smo preporuku dobili od divnih nam drugara, Despota i njegove mame Nikoline (možete ih pratiti na fb stranici Despotizam i Kreativna mama).

Želja mi je da Nevenine knjige ne tražimo na Limundu, već da ih možemo kupiti u obližnjoj knjižari. Svim srcem navijam za to!

Bisernica, Božana H. Stojanović

Morate je imati. Te rime… pa one ne osvajaju samo dečija srca, već i srca nas roditelja. Kad zaveveri veverica doktorica i pomogne zeki, izvadi mu trn iz šapice, a on odlučno za pobednika trke, u kojoj su oboje učestvovali i u kojoj je bio prvi, proglasi Veku, jer “brzina se nogu tiče, a drugarstvo- čistog srca!”. Pa lenjo i musavo krokodilče, koga je družina životinja upristojila i naučila ga pokajanju i marljivosti, čistoći… A osmeh mi uvek izmami- kroko-kroko, dili-dili, drugari ste moji mili 🙂 Srce knjige je pesma Bisernica, tu je i Drugar Mraka- malo drugačija priča o dečijem strahu od mraka itd.

Slike koje prate rime su čarobne i pronaći ćete ih u svim knjigama autorice Božane H. Stojanović, ali i u još jednoj, samo se malo strpite. Potpisuje ih čika Serjoža, a ja bih rekla i cela njegova divna porodica, koja nam je podarila i divne animacije, virnite samo TU i TU. A može i TU.

Aha, još i to. Ovo je sjajan poklon. Bez greške. Sigurno dostupan u knjižari Beseda u Novom Sadu u Zmaj Jovinoj ulici.. a možda i još negde.

Staza Ljubavi, Božana H. Stojanović

U rimi su ispričani tj. opevani svi veliki i važni događaji za pravoslavne hrišćane: Stvaranje sveta, rođenje Presvete Bogorodice, Vavedenje, Blagovesti, Rođenje Isusa Hrista (Božić), Sretenje, Krštenje, Preobraženje, Cveti, Tajna večera, Vaskrs, Vaznesenje i još nekoliko divnih pesama. Sve propraćene božanstvenim ilustracijama čika Serjože.

Sveslikar, Božana H. Stojanović

Topla preporuka. Voleće je deca, verujte mi na reč. Često na duhovit i njima blizak način će opisati neke dečije dileme, vezane za poimanje Boga, pesme o Anđelima, našim i dečijim čuvarima, brzim pomoćnicima, za nas božijim molitvenicima. Priča o gordosti i pokajanju kroz basnu u stihu, o mački i mišu. O dečijim svađama i putu njihovog razrešenja. O radosti susreta u Vaskrsu. O našem Svelekaru i Dojinoj pobedi nad gripicom. O sumnji. Nauci teškoj i ponekad pogrešnoj. O SVESLIKARU!

Božićni poklon za mile i drage? O, da

Čudna lica poslovica, Mirjana Bulatović

(izdavač udruženje “Flavijan” Ljubovija)

Iz Predgovora: “U staro doba, kada je naš narod više verovao u Nebo, a manje u zemlju kao prolazno carstvo, poslovice su odražavale duh večne istine i mudrost ljubavi, dobrotu Božijih judi. U novije doba, dobrota kao da izlazi iz mode, ali će se vratiti. (…) Zato obnovimo lekcije iz dobrote, koja će se sigurno vratiti, čim nam se duše umore od njenog odsustva.”

I uz pomoć ove knjige objasnite deci zašto je ćutanje zlato, zašto je jutro starije od večeri, zašto odviše hitar sreću preskoči, zašto se svetu ne može ugoditi, te da nije zlato sve što sija… i još mnogo drugih, kroz priču objašnjenih narodnih poslovica.

Žitija za decu, priredila Ljiljana Jovanović

(izdavač udruženje “Flavijan” Ljubovija)

Poželite da deci približite naše svetitelje, objasnite njihovu svetost i zastupništvo nas zemljana pred Bogom. U ovoj knjizi su sabrana žitija Svetog Save, oca mu Svetog Simeona, Svetog Stefana Dečanskog, Sv. Prepodobnog Serafima Sarovskog čudotvorca itd.

Postoje i divne knjižice koje opisuju živote naših svetitelja pojedinačno, uz više detalja i slika.

To bi na primer mogle biti sledeće:

Deca čitaju srpsku istoriju, Slobodan Stanišić

Zahvalna sam drugarici Lidiji što mi je preporučila knjige ove edicije. Najpre smo kupili jedan komplet, a potom i druga dva. Bibliotekarka u mom rodnom gradu mi je predložila da mi iznajmljuju knjige “od dolaska do dolaska” kako se ne bih previše trošila. Ali sam zaista poželela da ih imamo. Živimo u drugoj državi, deca će iz istorije učiti malo drugačije sadržaje, a na nama je da im pomognemo da nauče nešto i o našoj istoriji. Ovo je u tom slučaju sjajna asistencija, od najranijeg uzrasta, posle ih mogu čitati sami, što sada čini Ljubičica (Radosnoj još uvek ne drže pažnju :)). Izdaje ih Pčelica , a mislim da su dostupne i u mnogim drugim knjižarama širom Srbije.

 

Đačko srce, Desanka Maksimović

Da li ova ili neka druga zbirka pesama naše drage pesnikinje Desanke Maksimović, mora se naći na dečijoj polici sa knjigama. Za jedno zdravo i raspevano detinjstvo. Mi smo je kupili kod uličnog prodavca, povoljno baš!

Gde Gospod živi, Orijana Livopoljac

Skoro nam je naša divna Orijana poklonila ovu knjigu, a da nismo ni znali da je napisana- skromna je i divna! Tako je i tkala verse u ovoj knjizi… “da je svaki stih okrenut nebu u nama”, rekli su o knjizi. Neki naslovi pesama su: Molitva Svetom Savi, Mraka i Danilo, U Dunjinoj molitvi, Pesma od starih srpskih poslovica itd.

Čika Serjoža ukrašava njene stranice. I sve to zajedno vas čini radoznalijim, nestrpljivim, pa teška srca označite mesto do kojeg ste stigli, ostavivši je kraj kreveta, da čeka novi dan i novo sabranje pod noćnom lampom, pod jorganom, kada iako snene okice traže još i još.. a ja u najlepšem sendviču na svetu, između Ljubičice i Radosne!

Radujte se!

I pišite nam… pišite Vaše utiske i Vaše predloge!

Raspevani pozdrav od nas Tičica za vas!

PS Knjige su napisane u ćirilici…

About The Author

Ostavite odgovor

Close