Ovogodišnja obuka za instruktore za masažu beba donela mi je novo znanje, iskustvo, predivne dane u predivnom Beogradu… Proizvodili smo intenzivno vitamin D tih sunčanih aprilskih dana, smejali se glasno i punili adresar novim kontaktima. To me posebno raduje kada posećujem kampove, školice, kurseve, prakse i sl. – dragocena nova poznanstva. Zato i vi sada imate priliku da pročitate tekst drage mi Mirjane Ostojić, diplomiranog logopeda, na temu govorno- jezičkog razvoja dece, novootvorenog edukativnog centra i kada i zašto je dobro da posetite logopeda. Izvolite!

Drage mame i tate,

Edukativni centar za bebe, decu i odrasle „Hajde da rastemo“ brine o govorno-jezičkom razvoju Vaše dece kao veoma važnom aspektu srećnog detinjstva i sigurnog puta ka odrastanju.

Kroz jezik i govor se saznaje i uči pa ih treba od rođenja brižljivo negovati i na pravi način podsticati. Razvoj govora zavisi kako od fiziološke osnove deteta (motorike tela i govornih organa, akustičke i vizuelne percepcije, koncentracije…) tako i od emocionalne klime u kojoj dete živi i kvaliteta podsticaja koje dobija iz sredine. Današnji naporni tempo života roditelja odražava se na razvoj dece, pa tako premalo kretanja (trčanja, skakanja, igranja u prirodi i na otvorenom), neumereno gledanje televizijskog programa, previše provedenog vremena na internetu ili loši govorni modeli mogu biti samo neki od mogućih uzroka poteškoća u govoru.

m3

Govorom deca izražavaju svoje želje, emocije, misli i potrebe, dobijaju i traže objašnjenja i zato različiti problemi u govoru mogu dovesti do poteškoća u socijalnom prilagođavanju dece, ali i u psihičkom razvoju. Iz tog razloga je prevencija izuzetno važna kako bi se deca osećala samouverenije i sigurnije u kući, vrtiću, školi, druženju s vršnjacima i kako bi se postepeno pripremala za uspešnu budućnost. Stručnjaci – logopedi s višegodišnjim iskustvom u radu – kroz pažljivu opservaciju, dijagnostiku i tretman pružaju podršku deci s govorno-jezičkim poteškoćama aktivno uključujući i same roditelje u proces rehabilitacije. Savetodavni rad s roditeljima predstavlja izuzetno važnu kariku uspešnih logopedskih tretmana.

S obzirom da se sva deca međusobno razlikuju, imaju različita interesovanja i tempo napredovanja, naši tretmani su visoko individualizovani i usklađeni s potrebama i potencijalima svakog mališana. Za svako dete kreiraju se specifični tretmani gde se govorne vežbe ne sprovode samo za radnim stolom već i napolju, u prirodi, dvorištu, uz opuštajuću muziku, na strunjačama, uz pevanje ili crtanje. Poznato je da dete govor uči uz igru pa iz tog razloga koristimo raznovrstan edukativni materijal i igračke kako bi se dete brže opustilo i lakše usvajalo nove govorne obrasce.

m1

Dijagnoza nam ne predstavlja ograničenje tako da se u našem centru sa zadovoljstvom radi i s decom koja imaju različite smetnje u razvoju. Deca sa autizmom, poremećajem pažnje i hiperaktivnošću, Downovim sindromom ili nekim drugim, aktivno su uključena u njima prilagođene tretmane koji predstavljaju kombinaciju logopedskog rada, reedukacije psihomotorike i elemenata Montesori programa.

U zavisnosti od potreba dece organizuju se individualni i grupni logopedski tretmani čija dinamika održavanja zavisi od početnog stepena oštećenja govora. Koliko dugo će dete ići kod logopeda zavisi takođe od oštećenja, ali u velikoj meri i od vežbanja kod kuće prema pokazanom modelu i jasnim uputstvima koja roditelj dobija od terapeuta.

Potražite savet logopeda čim posumnjate da Vaše dete ima bilo kakve govorno-jezičke poteškoće (oskudan fond reči, zakasnelo progovaranje, izostavljanje glasova, zamenjivanje glasova drugim neodgovarajućim glasovima, mucanje, disleksije, disgrafije, nerazumevanje govora drugih…). Važno je reagovati na vreme jer se propušteni pravi period za razvoj govora i jezika teško nadoknađuje. Učinite sve kako bi Vaše dete bilo puno samopouzdanja i uživalo u detinjstvu!

Mirjana, od srca ti hvala na ovom tekstu! Verujem da nije poslednji. Puno sreće i uspeha u radu u centru „Hajde da rastemo“ 🙂

Edukativni centar za bebe, decu i odrasle „Hajde da rastemo“

Lješka 31, Banovo Brdo, 11030 Beograd

kontakt osoba: Mirjana Ostojić, dipl logoped, reedukator psihomotorike i IAIM instruktor za masažu beba

mob: 0641846971 

fb stranica Hajde da rastemo 

 

 

 

 

About The Author

Ostavite odgovor

Close