Obećala sam tekst na ovu temu krajem aprila, pamtim.. Ali stvarno nije išlo. I sada sam spremna na n- to prekidanje. Ali sam počela. I neću da dužim 😉

Masaža za bebe i masiranje mojih beba.

Stariju, Ljubičicu, sam masirala spontano, po nekom svom osećaju, instinktu, više maaaazila i pomalo vežbala- vožnju bicikla i sl. Za stručne programe (osim onog najtananijeg i najtačnijeg u nama, prethodno spomenutog) nisam znala. Ali sam to znanje imala sa Radosnom. Tačnije, odmah nakon dobijene bitke za dojenje sam pomislila na masažu beba i upitala najpre google. Shvatila sam vrlo brzo da je IAIM program nešto što traje i godinama daje dobre rezultate, shodno tome ljudi su pisali pozitivne komentare o ovoj masaži. Dula mi je ubrzo to potvrdila i pozajmila mi knjigu „Infant Massage: A Handbook for Loving Parents“ od autorke Vimala McClure. Pročitala sam, zainteresovala se, ali… nije bilo izvodljivo da prisustvujem obuci roditelja za masažu beba po ovom programu, skoro 150km mi je bila daleko, a kao da je 1500km. Ali… neko stručan mi je fuuuuuuu… dunuo vetar u leđa, rekavši mi da ne mogu da naudim svojoj bebici, da nema posledica, da slobodno počnem što pre sa masažom i priključim se prvoj sledećoj grupi… kada to naravno bude moguće. Okolnosti su bile takve, da sam prisustvovala obuci, ali tek nakon godinu dana, i to ne obuci roditelja, već instruktora za masažu beba. A šta sam do tada radila? Jednomesečnu Radosnu sam počela da masiram, prateći pažljivo instrukcije i svoj osećaj… Učile smo zajedno. Nagradila bi me onako malena sjajnom interakcijom, tačno sam znala koji joj se pokret najviše dopada, jer bi tada prekidala svoje igrice nožicama i ručicama, okretanje; gledala bi me u oči, mazila pogledom, gugutala. Uvek isto i nepogrešivo… od svih, imala je dva omiljena pokreta. Posle sam saznala da na njih zaista bebe sjajno reaguju. Kada su nastupile njene aktivne faze, retko bismo uspele da izmasiramo celo telo, ali… ja sam se prilagođavala. I tako teče naša priča o masaži do današnjeg dana. Prilagođena. I nije samo dvojina u pitanju. Uključena je i Ljubičica, samo što ona može da menja uloge- masirana i ona koja masira. Da nisam zažalila i da sam i više nego zadovoljna potvrđuje aprilska obuka kojoj sam prisustvovala ove godine u Beogradu, jer je u Sloveniji, već drugu godinu za redom nažalost nije bilo. Tada sam stisnula zube i po prvi put ostavila devojčice i tatu same, tačnije dozvolila sam sebi da odem, pa nam je i to bilo dragoceno iskustvo.

Upoznala sam divne ljude, prisustvovala veoma interesantnoj obuci, naučila mnogo toga i jedva sam čekala da sve to pokažem svojoj deci, a sada…

Sada sakupljam delove ispita u vidu urađenih testova sa željom da ih što pre pošaljem i vrlo brzo postanem licencirani IAIM instruktor (tzv. CIMI®), jer želim što pre da ponovim priču koju sam započela letos, sa pet mama (grupni i individualni trening/ obuka), kojima sam držala obuku kao da je „pravozapravo“, njima i njihovim bebicama, a bio je to praktični deo mog ispita, neophodan za dobijanje licence.

Sada znam šta sam propustila ne posetivši trening za masažu beba- možda meni kao budućem instruktoru koji će to raditi iz ljubavi, ali i za novac, baš nećete puno verovati, ali sigurna sam da hoćete mamama koje su to iskusile. Zato i mi favorizujemo grupne treninge/ obuke, iako su, naravno, i individualni mogući. Meni je još uvek teško rečima opisati tu atmosferu, jer… treba je doživeti. Evo nekoliko komentara mama, koje su prisustvovale obuci koju sam održala letos (za potrebe teksta sam ih prevela sa slovenačkog na srpski):

  • ceo tok susreta mi se dopao, od dočeka, odštampanog materijala sa pokretima masaže i mislima o deci, pesmama o roditeljstvu, atmosfere, završetka uz sok i kolačiće. Sama sam se veoma povezala sa detetom, malena je nakon masaže imala manje problema sa grčevima (Teja i njena jednomesečna ćerkica Mia)
  • čini mi se da sam se tokom masaže veoma smirila; masaža je zaista opuštajuća i dečica u njoj uživaju. Veoma mi se dopao prostor pripremljen za masažu (Tjaša i 11- omesečni Tine)
  • naglasila bih da dobra priprema prostora, muzika itd. veoma dobro utiču na atmosferu i sam rad, za šta se naša instruktorka super pobrinula (Lucija i jedanaestomesečni Tine)
  • sve mi se dopalo, samo mi je žao što nisam ranije čula za ovu masažu (Maja i njen osmomesečni sinčić Jani)
  • puno mi je značilo da već u prvom mesecu mog bebca saznam za ovu masažu, pre svega za rutinu protiv grčeva… naučila sam mnogo toga, kao i to, da su moji strahovi i nedoumice veoma slični sa iskustvima drugih mama, kao da su univerzalni 🙂 atmosfera je zaista bila opuštena i dobila sam i više nego što sam mogla da očekujem (Ivana i samo mesec dana star Stefan)

Uz ovaj tekst, leti do vas i jedan flajer sa osnovnim informacijama o obuci roditelja za masažu beba po IAIM programu!

A kako slika govori više od reči, želim da vam pokažem i neke sličice sa našeg aprilskog druženja i sa pripreme obuke za mamice u mom domu. Nadam se da će vam se dopasti… Pišite!

* fotografije su nastale u toku obuke instruktora za masažu beba, održane u aprilu ove godine u Beogradu, a preuzete sa FB stranice Udruženja.
04
neko bebu, neko lutku, a svi savršeno povezani… harmonija.
05
…i kontakt očima… nasmejanim očima.
06
mir.
07
tu je i primenjeno znanje refleksologije…
08
tata i beba, samo njihovo 1 na 1 vreme
09
da Vam malo pomognem, gospodine 🙂
011
da li ima nekoga, kome ne prija masaža leđa? ja ga ne poznajem!
012
instruktori masiraju isključivo lutke.
013
prilagođavanje.
014
slika bez opisa. nemam adekvatan.
kako smo dnevnu sobu pretvorili u udobno mesto za masažu beba
kako smo dnevnu sobu pretvorili u udobno mesto za masažu beba
01
ovako smo na obuci prezentovali pokrete roditeljima… sjajna ekipa.

0f

02
vežbamo prepodne, poslepodne se družimo sa roditeljima i njihovim bebama

About The Author

Ostavite odgovor

Close