Za Tihu edukativnu knjigu ste verovatno već čuli…

Ipak, ukoliko niste, Tiha knjiga (eng. Quiet book) predstavlja ručno izrađenu knjigu od tekstila, u kojoj svaka stranica donosi novu aktivnost ili set aktivnosti za dete, koje će ga zaposliti i zabaviti istovremeno, a sve to uglavnom u miru i tišini (ne baš uvek, ne računamo uh, oh, hm, jao, kako i sl.). Jedna od ideja za nastanak ove knjige je upravo boravak u redovima, čekaonicama i nekim drugim mestima, gde se deca hteli ili nehteli nađu, a kako im se strpljenje brzo istanji i izbledi, ova meka i šarena knjiga je sjajno rešenje za njihovo nestrpljenje 🙂 Tiha knjiga se ne ograničava na uzrast deteta, jer prilagođavanjem težine aktivnosti ona može da izaziva i nešto stariju decu, ali recimo da je najprimernija za decu od 1,5 do 6 ili 7 godina, a aktivnosti podrazumevaju sortiranje, povezivanje, maštovitu igru, oblačenje i sl.

Nešto spretniji među vama i vični šivenju mogu ovu knjigu sami napraviti, mnoštvo je dostupnih uputstava na internetu. Ali mnogobrojniji smo mi, khm, manje vešti sa iglom u rukama (ne znam zašto, čini mi se da je tako). E pa za sve nas i za svu našu decu, ili decu prijatelja, kumova, rođaka predstavljam vam jednu mama Vesnu, učiteljicu po profesiji, koja izrađuje divne Tihe knjige i u njih svoju maštu i ideje tka, kako bi zabavile ručice i uposlile mozgiće naših mališana.

Vesna je sestra mog drugara iz osnovne škole, koji je već tada savladao šivenje, a pantalone koje mi je on sašio su mi bile omiljene za izlaske tokom srednje škole (morala sam ovo da spomenem :)).

Učiteljica Vesna, je kroz svoj rad sa dečicom uvidela da iz generacije u generaciju imaju sve slabije razvijenu finu motoriku, dosta problema sa vezivanjem pertli, zakopčavanjem cibzara (rajsferšlusa) i sl. Tihu knjigu nije otkrila, ona je već postojala, ali je jako brzo povezala sa ovim problemom i oberučke prihvatila idejno rešenje, a svoju kreativnost i spretnost stavila u službu istog.

Knjige su šarene i lepe radne sveske, koje od prve stranice zahtevaju rad prstića- lepljenje slova imena deteta kojem su namenjene. Aktivnosti su prilagođene umeću i interesovanju deteta, birate ih naravno vi, spram afiniteta vašeg podmlatka ili na osnovu već ponuđenih primera u Vesninoj arhivi- evo OVDE (neka ne zbuni naziv Kecelje, Vesnina krojačka priča je započela izradom kecelja, za vaspitače i domaćinstvo, za male i velike, virnite).

Zgodne su i za one naaaaajmlađe, koji su prešišali godinicu, jer ih na taj način usmeravamo na druženje sa knjigom od najranijeg uzrasta, možda baš njihovom omiljenom budućom igračkom.

Tihe knjige su napravljene od pamučnih materijala i filca, svaka stranica je postavljena flizelinom, pa su dodatno ojačane, ali ipak mekane… To utiče na njihovu otpornost (čitajte duži životni vek), čini igru udobnom i prijatnom, taktilne senzacije su jako važne za razvoj njihovog nervnog sistema; rad sa Tihom knjigom stimuliše mentalni razvoj dece, brzinu razmišljanja i zaključivanja. Ukoliko odluče da ih žvaćkaju, zbog na primer nelagodnosti usled izbijanja zuba ili jednostavno kao deo njihove igre, nema bojazni, samo će kod tako malene dečice veličina delova biti prilagođena- biće naravno veći.

TH3
već na naslovnoj strani mogu zalepiti slova svoga imena

Tako da možete da očekujete da će vaše dete kroz različite zadatke savladati razne tehnike, poput pertlanja, kopčanja dugmadi, različitih kopčica, lepljenja čičak trake, rukovanja cibzarom, provlačenje traka i sl. Možda će neki od vas reći- pa ima vremena, naučiće, pre ili kasnije… U redu, razumem i to… Ali, da li ste znali da nivo razvijenosti dečijeg govora direktno zavisi od stepena formiranosti finih pokreta prstiju ruku i ukoliko razvoj pokreta prstiju odgovara uzrastu, razvoj govora je takođe normalan i obrnuto, ukoliko razvoj fine motorike zaostaje, zaostaje i razvoj govora.

TH7
pertlanje i raspertlavanje, mislim odvezivanje pertli 😉

I svaka naredna stranica zahteva malo više koncentracije, truda i… zabave 🙂 to dečici održava pažnju i motiviše ih na dalji rad.

Važno je i to, da su knjige personalizovane, što proizilazi iz svega gore navedenog. One and only 😉

TH1
one and only 😉

Mene su Vesnine knjige zainteresovale i poželela sam ih za svoje devojčice. Za Radosnu (1,5) je izbor aktivnosti veliki, ona je sada u fazi intenzivnog istraživanja i učenja, a za Ljubičicu (5), moju kreativnu i radoznalu dušicu, sam se opredelila za glavnu junakinju- princezu Lili i jednoroga. Njih će na svakoj stranici knjige čekati neka nova avantura, igre bez granica 🙂 pritom će imati prostor za kreiranje ne samo jedne priče, što jednostavno obožava.

Svoja iskustva ću podeliti sa vama pred kraj leta, kada budem u svom rodnom gradu, blizu Vesne, a da bi to učinili i svi vi, koje je Tiha knjiga dotakla, dajemo vam popust od 10% na poručenu knjigu u periodu od 10 dana! Pri poručivanju ostavite šifru Tičice. Cena naravno zavisi od broja stranica i težine izrade tj- kreirate je sami. Ne zaboravite da pišete Vesni- ovde, a meni naravno javite utiske!

Ja sam mnogo uzbuđena i jedva čekam da se naglas radujemo našim Tihim knjigama.

TH2
slagalica i saobraćaj
TH4
sejemo i beremo plodove. igre prstićima- igra uloga.

 

TH6
divni su, zar ne?

TH8

TH9

TH10
godišnja doba

About The Author

Ostavite odgovor

Close