Poželela sam nekoliko puta da pišem o dečijoj literaturi 🙂 koju konzumiraju moje dve devojčice, možda sam čak negde i obećala… ali kada se ukaže prilika i želja poraste, shvatim da nismo kod kuće, te ih ne mogu prikazati i u slici, a to, priznaćete, nije to. Verovatno se takav post neće ni pojaviti, ali sigurna sam da hoće postovi na temu određene knjige koja ih je veoma zainteresovala i ima smisla utiske podeliti sa vama. Dosta knjiga je na slovenačkom, tako da ukoliko vas zainteresujemo možete potražiti tu istu knjigu prevedenu na vaš jezik. Mislim da neka donja granica za knjige ne postoji. Ljubičici smo rano počeli da čitamo priče za laku noć, izmišljali smo svoje gledajući slikovnice, nekako je rano počela skoncetrisano da prati. Dok Radosna, heh, ona je specijalista u razlistavanju kaširanih slojeva najtvrđih slikovnica, tako da je prva tura knjiga koje smo joj ponudili, a nasleđenih od starije sestre, skoro pa potpuno uništena. Sreća, stali smo na vreme. Ne, nismo je mi puštali da ona žvaćka i cepka i pravi kolaže od knjiga, samo… od listanja do raslojavanja su je uvek delile sekunde, brza i spretna… vežbala je finu motoriku 🙂 Ali pre par meseci je i taj period prošao. Sada ih znatiželjno promatra, idealna pozicija u mom krilu, kada se smestim u dečiju stolicu kraj police sa knjigama, ili legne, podigne ručice i lista knjigu, „čitajući“ – bata, tata, bata tataaaaa i onda se zasmeje na glas, jer voli kada je horski nagradimo onim smehom iz srca.

U početku smo kupovali dosta knjiga, i u Srbiji, i ovde u Sloveniji, na sajmovima, na putovanjima u inostranstvu… A već više od dve godine glavni izvor nabavke knjiga nam je… BIBLIOTEKA! Sve je počelo u bibliteci u Piranu, gradu u kom smo Ljubičica i ja živele dva meseca, preseljene zbog poplava i (ž)leda koji su zadesili naš dom. To nam je bila glavna igraonica, i po kiši i po hladnom veeeetru 😉 Taj dečiji kutak je tako lepo uređen, verujte mi da i ja uživam svaki put kada smo tamo. Knjige, pa literatura na engleskom, italijanskom i nemačkom (super je i za turiste ;)), crtaći i dokumentarci na dvd- u, cd- ovi sa muzikom i pričama u audio formatu, dečiji časopisi, knjige na temu različitih aktivnosti za decu i DIY… SJAJNO! Jednom nedeljno su pričane deci priče i na osnovu priče bi imali radionicu („pravljične urice“). I svaki put kada odemo u Piran, biblioteka je jedna od prvih stanica koju obilazimo. Igračke gotovo da ne nosimo sa sobom, kao ni knjige, tamo imamo sve! A kada smo pre nedelju dana otišli sa Radosnom, shvatila sam da imaju more knjiga za najmlađe, tako da su obe bile zadovoljne – sada Radosna čeka poštara da joj donese njenu prvu člansku kartu 🙂 ne iz fore, već zaista iz potrebe!

Mi živimo na selu (već poznato) i nama dolazi putujuća biblioteka jednom nedeljno! Super je fora i doživljaj, ali taj jedan put smo mi nekako obično odsutni, pa se zato odvezemo petnaestak kilometara, u Postojnu, i tamo nabavimo potrebnu literaturu, po izboru Ljubičice ili knjige sa spiska koji su nam dale vaspitačice, za aktivnost Čitamo zajedno sa roditeljima („Beremo skupaj s starši“).

Evo malo sličica, zanimljivije su od pisanija, sigurna sam 🙂

bb1
biblioteka na točkovima
bb6
biblioteka je u našem gradu, mislim selu 🙂
bb2
mir u gradskoj biblioteci (Postojna)
bb3
za najmlađe „kartonke“

bb4

bb5
posebnu čar ima potraga za pravom knjigom
bb8
u piranskoj biblioteci ima za svakog ponešto
bb9
u brodićima su knjige za najmlađe
bb10
sestre <3
bb12
jagodica na torti- crtaći za vrele dnevne špiceve 🙂
bb11
početkom njene prve godinice… Radosna!

A ovako nama Radosna čita :))))

Zanima me gde vi nabavljate (kupujete, pozajmljujete) knjige? (jer znam da volite da čitate sa vašim najmlađima ;))

Da li su biblioteke kod vas takođe prilagođene najmlađima?

Kakav je izbor?

Baš me to golica… volela bih da znam 😉

Pišite…

PoOOzdrav! 🙂

About The Author

2 Comments

  1. Почех и ја са читањем, мислим са читањем овог твог дивног стваралаштва, наравно одмах на књиге.
    “Беседа“, Нови Сад, предивне књиге, сликовите, топле православне приче. Имамо “Бисерницу“ коју јако волимо.
    И још мало неких: https://www.facebook.com/despotizam/photos/a.1670276049891801.1073741828.1670112596574813/1680714125514660/?type=3&theater

  2. Draga Nikolina, hvala na lepim rečima, a i na pruženoj prilici da „rastemo“ zajedno – i ovde i kod Kreativne mame i na Despotizmu. Na radost mi je veliku! Preporuke su sjajne, zamisli- nemamo nijednu od tih knjiga! Bisernica me je posebno zagolicala. Pravoslavnim knjigama za decu sam htela posvetiti jedan tekst, ali … još uvek nije svanula njegova zora. Obećavam sebi da će uskoro!

Ostavite odgovor

Close