Sigurna sam da se veliki broj vas već susreo sa tzv. „busy bag“– ovima, neki su ih upoznali kroz Montessori program, neki su možda naleteli na njih preko društvenih mreža, a neki ih već koriste, a da ni ne znaju za njihov naziv 😉

Isto tako sam sigurna da ste suočili sa dečijim nestrpljenjem u raznoraznim čekaonicama, face to face. Negde su domaćini i mislili na to, pa su postavili kutak za što bezbolnije čekanje (sa decom), makar on sadržao samo stočić, papir i bojice. Jer gde god čekali, nikada ne znate koliko će se to čekanje razvući (ponekad na čitavu večnost, čini nam se), poput žvake, a dečije strpljenje nije baš toliiiiiiko fleksibilno. Uvek se setim Homera Simpsona sa „are we there yet!?“ kada krene bujica pitanja: koliko još? a zašto tako dugo?  hoćemo mi sada? a zašto, zašto, a kako, kako? i jagodica na torti- ka da će mo i ći ku ćiiiiii? :)))

To „nedržanje mesta“ je skroz primereno deci. Razumem ja i izuzetke kada se kasni, ali ponekad se pitam ima li smisla zakazivati termin, i po mesec dana unapred (ili unazad), ako onda sediš i čekaš i nekoliko puta proveravaš da li si dobro upamtio/ upisao datum i vreme „sastanka“!

Kako nemamo u blizini baka- ili neki drugi servis, Ljubičica i ja smo svuda išle zajedno, pa sam naučila i da se nosim sa tim čekanjem i iščekivanjem. Mislim da je imala tri godine kada smo započeli igre „na slovo, na slovo“ i „igre sa brojevima“. Kao što se vidi na slici za igru slovima sam joj crtala predmete i ona bi morala da pogodi koje je prvo slovo te reči. Tako su nam slova bila bliža po zvučnosti, razvlačili smo slog po slog, kad se samo setim, mora da sam bila jako smešna kada sam održavala taj prvi suglasnik 😉 N kao Nnnnnnnnos.

Nije najjasnija, ali vidte suštinu, nadam se.

Sa brojevima smo se igrali najčešće ovako: nacrtam joj sliku sa različitim brojem različitih predmeta i zadatak je da ih prebroji i pored svakog predmeta napiše broj. A igra je naravno varirala u zavisnosti od mašte, a i trenutnog raspoloženja.
Tako da nam je bio potreban samo jedan blokčić i olovka. Super bismo se zabavile i pauzirajući od šetnje u nekom kafiću, ili u nekim sličnim, ne previše čestim kafić- momentima. Ona i dan danas nosi svesku i peronicu u rancu kada negde idemo 🙂

Nacrtala sam leptira praznih krila i skalu desno.
Ona je upisivala kružiće u krila, u datom broju i boji.
Moji su brojevi, njeni cvetići
Moji su brojevi, njeni kružići
Moja je slika, njeni brojevi

Busy bag ideja je došla u pravi čas- par dana pre njenog četvrtog rođendana, dok sam ja još uvek idejno pripremala rođendanski poklon. BAM! To je to. Fejsbuk otkrovenje. Vrlo praktična torbica od platna, koju sam odmah naručila, izabrala boju i motiv, kao i dodatak imena na istu. Unutra su pregradice tj. folije sa cibzarom, prozirne (vrlo važno, da se ne otvara sto puta plastični cibzar samo da se vidi šta je unutra), u koje stavimo različite zanimacije.
* Jedne od njih su gore spomenute igrice, ili odštampana mustra za bojanje, mali flomasteri ili drvene/ voštane bojice, nekada i gel boje, to menjamo, da ne dosadi.
* Potom su tu platnena slova, slike predmeta, životinja i sl. i male štipalice, pa smo na taj način igrale „na slovo, na slovo“- prvim slovom imena uštine sliku, pa usput vežba i finu motoriku.
* Sledeća zanimacija je poput tangrama- od gumi- papira isečeni različiti oblici, od kojih je posle sastavljala izmaštane (uglavnom) životinje (ovo joj je bilo posebno interesantno).
* Pa „sitni vez“ 🙂 odlična vežba koncentracije i fine motorike- slika govori više od reči.
* Kada bismo kupile set za pravljenje narukvica- perlice i konac- smestile bi ga privremeno u jednu pregradu.
* Kartice za igru memorije ili neke slagalice su takođe idealne za „na put“.
Ideja je beskrajno mnogo, ovo su neke od njih koje sam hvatala u letu na internetu, uglavnom iz Montessori programa ili od mama blogerki, a neke smo kreirale same, spram njenih afiniteta i trenutnih faza razvoja. Torbicu sam naručila u Sloveniji, i to OVDE!

I koferče, i koferče 😉

Vi možete iskoristiti za to i neki neseser privremeno. Nalazila sam veoma zgodne torbice u Kik-u (u Sloveniji), a iste takve srela kod Kineza u Srbiji 😉 Naravno da je Busy bag jako praktičan za putovanja, puno aktivnosti koje zauzimaju jako malo prostora, zgodne i u toku vožnje, smanjuje broj pitanja „da li smo stigli?“ za 50% 🙂 100%!

Pribor za pisanje i jednostavna slagalica
„Gumene slagalice“
Na slovo, na slovo

Naravno, sve ove igrice su apsolutno primenljive (i poželjne) kod kuće, vežbaju koordinaciju oko ruka (okulomotorna koordinacija), finu motoriku, koncentraciju i maštu 😉 Ljubičica se brzo osamostalila u ovim igrama, samo bi postala malo, khm, nezgodna, kada bi joj se umrsili končići sitnog veza 🙂
Kućna izvedba u slici, od zimus/ proletos…

Moj zadatak je iseći željeni oblik i probušiti rupice, najlakše ekserom.

Mislim da je medo bio u pitanju
Narukvice, ogrlice…
Dinosaurus ili kornjača, nisam sigurna 😉
Pisanje.
Na slovo, na slovo

Nadam se da sam vam malo pomogla da prekratite to, vrlo često dosadno, nestrpljenjem protkano, pundravcima začinjeno čekanje, i učinite ga zanimljivim i korisnim.
A meni je bilo jako lepo vratiti se slikom u vreme od pre godinu dana… i u proleće za nama…

About The Author

Ostavite odgovor

Close