Ova dva eksperimenta možete spojiti u jedan. Mi smo ih radili odvojeno, Muć muć davno, a tečnosti smo slagali ovih dana. Evo kako.
Za Muć muć vam je potrebno:
– 5 kašika ulja
– 5 kašika vode
– 5 kašika meda
– 1 čista tegla sa poklopcem.

Dajte deci da mere i dodaju. Kada ste sve sipali u teglu i zatvorili je, dooooobro promućkajte i potom ostavite par minuta da se slojevi istalože (vi dobro zatvorite teglu i obavezno dajte deci da mućkaju, joj što to vole).

Šta vidite? Ulje pliva na površini, med je potonuo na dno, a između ostaje sloj vode.
Zašto? Odgovor se opet krije u razlikama u gustini: med je najgušći, potom voda, dok ulje ima najmanju gustinu (na slici se nažalost to tek tek nazire).
Kada ste ih upoznali sa pojmom gustine tečnosti, pređite na njihovo slaganje. Ideju nam je dala škola Tvrđava i jako me obradovala da na taj način plastično deci predstavlja različite hemijske i fizičke pojmove i reakcije (pre neki dan sam videla da i oni vole Boje u mleku, kao i mi ;)). Mini laboratorija bi  mogla naći svoje mesto u svim osnovnim školama, a i u vrtićima. Korisno, zanimljivo, bezbedno, pa deca aktivno mogu učestvovati u eksperimentisanju.
Mi smo slagali:
– med
– deterdžent za posuđe
– vodu
– sirće
– jestivo ulje
– apotekarski alkohol

Pa da počnemo 😉

Što voli da sipa i presipa…

Ta na na naaaa!

Još malo bućkuriša

I to baš ovim redom, sipajuću svaku narednu tečnost u centar čaše, koliko je to moguće, jer sam odmeravanje u rakijskoj čaši i presipanje prepustila Njoj. No, nije strašno i ako se dotakne unutrašnji zid čaše, tečnosti će se ipak na kraju „poslagati“ jer su različite gustine. Kao knjige na polici. Suština ovog slaganja, a ne mešanja je da ista količina dve različite tečnosti ima različitu težinu, jer imaju različite mase. One tečnosti koje su teže (gušće) će tonuti ispod lakših (ređih) tečnosti. Bacite oko na gustine tečnosti kod Tvrđave. Mi smo za razliku od njih dodali i sirće i videli da se pomešalo sa vodom, što znači da su približno iste gustine! A ulje nam je malo zapenilo, jer očigledno nismo dobro oprali čašu nakon dodavanja deterdženta. Na kraju smo dodali plavu prehrambenu boju i ona se rastvorila samo u vodenom sloju.

Pokušajte i vi! Lako je, zanimljivo, a podložno promenama i unapređivanjima 😉 Probajte da dodajete i neke čvrste predmete, različite mase a sitne, poput zrna bibera, plastične kuglice i sl. pa nam javite šta se dogodilo, ok?
Ćao!

About The Author

Ostavite odgovor

Close