Deca vole pečate.
Jako.
Zato se dosete i lekari i zubari pa na kraju „seanse“ im daju da biraju koji pečat žele da dobiju na ručicu. Meni malo idu na živce sve te bombone i čokoladice i pečati kao nagrada za „bio/bila si dobar/dobra“, ali ‘ajde, vidim sve funkcioniše na taj način (van našeg doma). Nažalost.
Tako su i nama jedno vreme bili jako aktuelni „domaći“, handmade pečati i to od recikliranog materijala (rolne toalet papira, poklopci) i od krompira. A jako lep „otisak za utisak“ se dobije i od raznoraznog lišća.

U tim aktivnostima je Ljubičica potpuno samostalna, tačnije ja pomognem pri izradi pečata, a onda ona da mašti na volju. Tako sam od rolne toalet papira napravila srce, Krokotak je opet radio za mene, evo KAKO. Krompir sam presekla na pola i onda pažljivo nožićem izrezala oblike (mašnu, list, mrežicu). Koristila je tempere za prstiće, koje su malo gušće, pa je četkicom nanosila boju na krompir, dok je rolnu umakala u istu. Na lišće je takođe nanosila četkicom boju pre otiskivanja.

Znači, pored krompira, rolne, lišća, tempera i četkica, pripremite podlogu za sto, zaštitnu kecelju/košulju za dete (ili jednostavno neku staru majicu), posudicu sa vodom i papirne ubruse. Mislim da ćemo i mi ovih kišnih dana osvežiti pamćenje i nešto lepo naslikati. A može se naravno izvoditi i na dvorištu ili na balkonu tokom leta, posebno kada su dnevne temperature na vrhuncu, pa treba mališane malo skloniti sa sunca i zabaviti 🙂

Evo kako je sve to izgledalo, jesenas čini mi se 😉

Pa plus još jedan super predlog- SUNCOKRET! Žuti cvet je napravila pomoću krompira i žute boje, lišće isto tako, samo zeleno, a zrna suncokreta su zamenjena heljdinim zrnom, zalepljeni domaćim lepkom. Ma za izložbu 😉 Najlepše slike smo uramili (teško je odabrati „najlepše“, to su one kojima odgovaraju ramovi za slike koje trenutno imamo ;))

Uživajte! Mislim da je ovo dovoljno za vikend!
Cmok od vaših Tičica ***

About The Author

Ostavite odgovor

Close