U ponedeljak smo Ljubičica i ja bile na predstavi i radionici u Muzeju Kras u Postojni. Bilo je jako lepo. A evo o čemu je bilo reč.
Predstavu su izvele devojčice, članice literarne sekcije Osnovne škole Anton Žnideršič iz Ilirske Bistrice. Rekla bih da idu u treći, četvrti razred. Bila je to priča o potoku, odnosno vodama koje karakterišu kraško područje i zovemo ih ponornice, jer jednim delom svog toka poniru u jamu ili ponor i teku kroz pećinske kanale. Takve reke mogu više puta ponirati u podzemlje i isto toliko puta se ponovo pojavljivati na površini. Ali, priča nam učiteljica, devojčice su želele da glume vile. I pošto nisu mogle naći odgovarajuću priču sa vilama na kraškom području, one su je same smislile. To me je oduševilo. Volja i spremnost učiteljice da sarađuje, urodila je plodom. Zaista se vidi kako svi uživaju u projektu. Devojčice amaterski i plešu. Ma sjajna jedna energija. Posle su pozvale i druge devojčice iz publike da zaplešu sa njima, u onom delu predstave koji im se najviše dopao. Imale su i uspeha na raznim takmičenjima. Ja sam ih odmah zamislila kako stvaraju priču, kako jedna drugoj golicaju maštu i kreativnost. Taj deo cele ove priče mi je najzanimljiviji. Za svaku pohvalu. I za primer drugim nastavnim radnicima. Evo, ko želi može pogledati (na slovenačkom jeziku).

U nastavku je održana kreativna radionica na temu fosila. Ljubičica je bila najmlađa, ali se lepo provela. Najpre su saznali šta su fosili, pogledali su izložbu u Muzeju. Potom je svako dobio svoj kamen, fosil i čekić, pa su otkrivali šta se skriva u unutrašnjosti. Ona je dobila lepog ježa. Naredni zadatak je bio da pronađe odgovarajući match u zbirci i za kraj svoj primerak oboji temperama. Pred odlazak školjka iz akvarijuma na poklon, uz pozdrav. Fino, korisno, pametno utrošenih sat i po vremena, a besplatno!
Evo par sličica.

obilazak muzeja.

čekamo u redu, na red 😉

sreća.

pa i nije tako teško (na sve su mislili organizatori :))

kuc kuc

Našla je svog ježa u zbirci!

Verujem da se u celom regionu u maju održavaju slične muzejske (besplatne) radionice za decu. Ako ste i vi bili na nekoj od njih, napišite nam poneko slovo o tome. Jako bi nas obradovalo!

Veliki pozdrav!
Tičice 😉

About The Author

Ostavite odgovor

Close