U ovom eksperimentisanju uživaju i velika i mala deca- provereno 🙂 Dok kuvate kafu možete deo mleko presuti u tanjir i dati deci uputstva, kako da nastave eksperiment.

Potreban materijal:
– tanjir (mi smo probali i sa plitkim i sa dubokim)
– mleko
– prehrambene boje (prvi put smo koristili prehrambene arome, a drugi put boje za ukrašavanje torti)
– deterdžent za pranje posuđa
– štapići za uši

Sipajte mleko u tanjir, da lepo pokrije dno. Potom dodajte po par kapi prehrambenih boja. Umočite štapić za uši u deterdžent. Dotaknite štapićem umočenim u deterdžent površinu mleka, u sredinu (ne mešati, samo nežno dotaknite površinu). U istom trenutku će boje početi da „luduju“, da se razlivaju.

Šta se ustvari događa?
Mleko se sastoji od više različitih vrsta molekula (masti, proteina, šećera, vitamina, minerala).
Ukoliko dotaknete površinu čistim štapićem za uši, ništa značajno se neće dogoditi. ALI, ukoliko je štapić prethodno namočen deterdžentom za pranje posuđa… BAM! nekoliko stvari će se dogoditi istovremeno. Deterdžent smanjuje površinski napon tečnosti, tako da prehrambene boje mogu slobodno da „putuju“ kroz mleko. Proteini mleka reaguju sa deterdžentom, pri tom im se menja oblik i postaju mobilni. Dok u reakciji između deterdženta i masti nastaju micele- zahvaljujući kojima se prljavo posuđe uspešno čisti od masnoće, naravno pomoću deterdženta 🙂 Formiraju se micele, a pigmenti iz prehrambenih boja se šire po mlečnom mediju. Nakon postizanja ravnotežnog stanja boje prestaju da se mešaju.

Drugi put smo eksperimentisali sa bojama za ukrašavanje torti.

Eksperiment smo videli OVDE.
Mmmmm već mi je zamirisala kafa. Odoh.
Uživajte u vikendu!
Mašu vam Tičice!

About The Author

Ostavite odgovor

Close