Poklon za Uskrs je bio mini plastenik za decu (iz asortimana Montessori materijala, kupljen OVDE).
Malo ranije ga je dobila, kako bi setva krenula na vreme 🙂
Istina je da se ovo može improvizovati kod kuće, zato evo ideje, pa ako niste u prilici da kupite, pokušajte sami napraviti.
Mi smo u sklopu ovog Montessori materijala dobili 6 glinenih saksija sa dehidriranim kokosovim tableticama, BIO semenima (pasulj, različite vrste paradajza, bosiljak, salata), kanticom za zalivanje i mini plastenikom (koji planiramo i ubuduće da koristimo). Dete je uključeno od samog početka, ja sam samo bila tu da dam instrukcije, da ne “uguši” seme prilikom zalivanja, jer voda je i dalje najbolja igračka 🙂
Dobili smo u kompletu i mali lenjir, kojim se mere biljčice u različitim fazama rasta, kao i tabelu za zapisivanje tih vrednosti. Izuzetno je bilo zanimljivo videti transformacije semena koja su ostala na površini, posebno seme pasulja. Takođe je uočila razlike u različitoj sposobnosti zemlje da upija vodu (paralelni pokušaj sa zemljom iz bašte). I ja sam bila uzbuđena i srećna kada je Ona skakala po kući i sa oduševljenjem mi opisivala šta se sa biljkama događa. Evo, posle samo nedelju dana su spremne za presađivanje! A mi ćemo u plastenik postaviti neke nove biljčice, tako da istovremeno posejemo u saksijicu u plasteniku i van njega, kako bismo uporedili rast i razvoj pod različitim okolnostima. Tu ideju su nam dali iz Montessori shop-a, gde smo materijal kupili.
Pogledajte i vi, imate još vremena. Ocena: sjajno!
Evo, kako smo se mi sa tim igrali!

About The Author

Ostavite odgovor

Close