…Sunce greje, sve se smeje, proleće je, proleće je…
Nestrpljivo smo čekali sunce. Podmazali biciklo i trotinet. Za Uskrs dobili i roze zvonce. Čizmice zamenili udobnim patikama. Visibabe dočekali i ispratili. Rodama se opet obradovali.
Volimo sunce, posebno prolećno. Ono miluje. Ne prži. Skine ti tešku jaknu sa leđa. I otvori mnoogo novih mogućnosti za igru- na otvorenom! Ponekad me i uznemiri, jer me svrbi svakodnevno neki “muss” da ih moram voditi na svež vazduh, i to što više, a vreme mi tope neke druge aktivnosti. Ipak njihov osmeh i zadovoljstvo mi zamagle umor i sve je opet Dobro!

Evo nekih naših predloga za prolećne aktivnosti:
– vožnja biciklom ili trotinetom
– istraživanje okoline (u selu imamo jednu info tablu, često se odvezemo do nje, pregledamo mapu našeg mesta i odaberemo neki objekat ili mestašce koje je potrebno pronaći. I istraživačice, kako Ona voli da nas zove, kreću u akciju)
– kreeede
– preskakanje konopca/ vijače
– školice
– puštanje zmaja
– igre u pesku
– i na igralištu
– lopta
– bašta- sejemo i zalivamo, kopkamo, čupkamo (još uvek ne na pravom vrtu, to je za sada samo njena eksperimentalna površina. Ko nema dvorište, može sve to raditi na balkonu. Predlažem za najmlađe jagode, jer se jako obraduju crvenim iznenađenjem)
– lastiš
– hulahop
– frizbi
– tenis i badminton
– baloni od sapunice
– piknik
– venčići od cveća (belih rada)
– često su omiljene igre pranje auta ili sređivanje dvorišta
– kao i odlasci u recimo Zoo vrt, Botaničku baštu (Arboretum Volčji potok je predivna BB u Ljubljani, zeleno, šareno, zanimljiva igrališta, a prošle godine su tamo „izlagali“ dinosauruse), poseta interesantnom gradiću koji ima „priču“ (kod nas npr. renesansno barokni grad Štanjel) ili predivna tirkizna reka Soča.. Priznajem, život u Sloveniji je sa te strane privilegija, o interesantnim lokacijama i prirodnim bogatstvima Slovenije bih mogla pisati u posebnom postu, možda nekoga „zagolica“ pa dođe i sam se uveri 🙂
– o sjajnim igricama mog detinjstva želim posebno da pišem, jer ta kreativnost, sloboda, druženje.. su zaista priča za sebe. Uskoro o tome u “Kad sam ja bila mala”.

Mame i tate ne zaboravite:
„Svako dete ima krila samo mora da se seti gde mu rastu sakrivena i odmah će da poleti“ M. Antić
I mi smo ovog vikenda uživali u bojama proleća, evo par sličica!

Zeleni se, zeleni!

Procvetalo.
Bez čupkanja, molim!

Ptičicama s ljubavlju

Harmonija

Graciozno sakuplja građu za gnezdo
Raduje se i on proleću. Kako je samo pozirao. Maga.

Led je ostavio ozbiljne posledice. To je nekada bila šuma. Zelena.

Iiii, budimo dobri prema prirodi, vidite kako nas svake godine iznova obraduje! A ponekad i loše lošim vrati, kao prošlogodišnji ž-led (posledice se vide na poslednjoj fotografiji).

About The Author

Ostavite odgovor

Close