Da, tata je zaljubljenik u muziku. I svi volimo kada nam on priredi muzički ugođaj, pa bira mjuzu samo za nas i pušta cd-ove i ploče iz svoje bogate kolekcije. Supertatastično! U koji god deo planete zađe, on donese poneki nosač zvuka, često nasumično izabran i vrrrlo interesantan. Dok ovo pišem sećam se fantastičnih cd-ova turske muzike, sa Bosfora. Volim ga i što me je upoznao sa omiljenim mi Leonard Koenom, Norom Džons, Doli Parton, Alison Kraus…
Na njegovim road tripcd-ovima može se naći svašta, ne deli žanrove, već snimi stotine pesama koje voli/volimo. I to je baš super. Malo latino, malo džeza, malo starog dobrog rokenrola, popa, kantrija, poneka starogradska.. i sav taj nespojivi miks taaaako prija u vožnji. Uh, kako smo znali da uživamo na našim nekada čestim putešestvijima. Ja sam se tada zaljubila u more, za mene novootkrivenih, latino pesama.
Ljubičica ima osećaj za ritam i voli da pevuši. Sa mamom su u autu na repertoaru uglavnom dečije pesme (pesme koje sam i ja slušala kada sam bila njenih godina), a sa tatom se slušaju čuveni “miksovi”. I pored divne atmosfere koju napravi, na primer Kaljinka dok je svi vrištimo uglas, njena sada omiljena Non c’è od Laure (Pausini), nekada neizbežan Dixieland (pa minimum x5 na repeat) i Loli Phabay tj. hop, hop, hop 🙂 kao i latino zvuci, sjajno je to što ona sada poznajući kartu sveta, kontinente i veće države može da locira postojbinu tih ritmova (“a Kaljinka je iz Rusije,? a-ha, a gde je ono Rusija?…da, u Aziji, a šta je još u Aziji, koje životinje?” i tome slično). Tako se otvaraju nove teme, nova Zašto? i nema tenzije u putu već samo užitak uz pesmu i igrice, a ponešto i naučimo pride.

 *jedan dan posle vožnje sa tatom ulazi u kuću i pevuši “Kalifornija..”, ja nastavljam “to je bio njen san”, a ona iznenađeno “i ti znaš tu pesmu!?” 🙂

Inače, zanimljivu geografiju učimo igrajući se sa ove dve edukativne interaktivne mape sveta, koje je Ljubičica dobila na poklon. Obe su na srpskom jeziku, a mogu se verujem naći i na svim drugim 🙂 Najpre smo se igrali svi zajedno, a kada je ovladala mapom igrala se sama (oko pola sata- sat). Preporučujem.

A posebno predlažem rad sa Montessori materijalom, na temu „zanimljive geografije“. Učenje kroz igru, uz mnogo varijacija na tu temu, a mape koje smo mi koristili možete pronaći OVDE i OVDE.

„mi na putu“ by Ljubičica
Pozdravljamo vas i želimo vam ugodnu, srećnu i raspevanu vožnju!

About The Author

Ostavite odgovor

Close