Proleće. Miriše na buđenje, na “novi” početak. Isto kao i naš najveći praznik, Praznik nad praznicima, Uskrs.

Pripreme za ovu radosnu nedelju su svuda iste. Neizostavna su jaja, ukrašena na najrazličitije načine. Mi smo ove godine isprobale par novih ideja i u tome smo uživale. Želela sam da ih obojimo “ekološki” bez kupovnih boja, one su jedino bile neizbežne za crveno jaje, “čuvarkuću”. Nešto nam je uspelo, nešto baš i ne 🙂
Najpre smo pokušale da farbamo sa krep papirom (1). Skuvano jaje smo uvili u krep papir, potom ga namočili u alkoholno sirće i stavili u staklenu teglu. Tako smo ponovili postupak sa još dva jaja (na dnu je bilo narandžasto, potom plavo, pa opet narandžasto, u cilju stvaranja šara usled slivanja boja). Posle dvadesetak minuta smo skinuli papir i dobili “mermerno jaje”. Zanimljivo. Detaljan postupak imate OVDE.
Druga metoda je farbanje voštanim bojama (2) (identično kao sa kamenjem OVDE). U tome je, kao i uvek, uživala. Postavite jaje na stalak, dok je još toplo i slikanje može da počne! Slično smo uradili i sa gel-bojom od prošle godine i dobili zeleno jaje visokog sjaja (3)!
Probali smo i popularni dekupaž (4). Nedostajalo nam je vremena za fine radove, ali ovo je svakako sjajna ideja. Na predlog jedne majke, trudnice (zbog straha od Salmonelle), sam pokušala umesto premazivanja belancetom da premazujem domaćim lepkom, ali nije bilo uspešno. Znači, neophodne su vam troslojne salvete, belance i naravno jaje. Odvojite slojeve salvete i koristite samo onaj sloj sa šarama, koje je potrebno precizno iseći, a potom ih pomoću belanceta zalepiti na jaje. Detaljnije OVDE.
Od prirodnih boja smo koristile lukovinu, kao što su to nekada radile naše bake (5). Pomešala sam crvenu i braon lukovinu i dobila intenzivnu boju- ne može da ne uspe! I meni se lično jako dopada. Sledeće godine ćemo u ovaj postupak uključiti i šaranje cvećem, travkama… Farbanje jaja u zeleno pomoću spanaća nije uspelo (6), pa smo dodali boju iz kesice (onu sa najmanje E-ova, “samo” 1 je imala). Takođe smo pokušale dobiti žutu boju, tako što smo skuvano jaje stavili u vodu u koju smo dodali kurkumu i kašičicu šećera, da prenoći (7). Rezultat- izuzetno svetlo žuta. Evo još malo ideja OVDE. A ako deca žele da vade vruća jaja iz šerpice sa bojom, evogac (8). Mi nismo to ni pokušali, jer koristimo plin i metalni delovi se zaista usijaju od toplote, te nije bezbedno.
Zanimljivi su nam bili i popularni stikeri (u želji da dobijemo tufnice, lepili smo ih na jaje pre unošenja u šerpicu sa bojom, međutim dosta su se lako odlepljivali) i gumice (one su preživele kuvanje i ostavile lepe prugice za sobom).
Naravno, na par ofarbanih jaja je lepila nalepnice, to nikada ne može da dosadi.
 Ukrasili smo korpu sa srcima koje je obojila vodenim bojama i cvećem OVDE.
Eto, par ideja za sledeću godinu. Bitno je da u tom radosnom radu svi uživate, a u Uskršnju nedelju će se ta Radost kroz tucanje jajima, pesmu i svest o večnosti umnožiti i preneti na sve ukućane!
Želimo vam srećne praznike uz radosni pozdrav “Hristos Vaskrse”!
Vaše Tičice

About The Author

Ostavite odgovor

Close