Dan kada JA ide u drugi plan zauvek, bez pitanja, na najveću sreću nas, majki. Dan rođenja dušica naših milih.
Svi već tada, uglavnom, imamo spremne RADOSNICE, čuvare uspomena na te prve dane, nedelje, mesece. Tu stavimo kosicu sa prvog šišanja i/ili krštenja, narukvicu iz porodilišta, poneki članak iz novina od tog dana, sličice UZ-a, tu zapisujemo svoje utiske, težinu i visinu deteta iz meseca u mesec, kada se prvi put osmehnulo, kada se prvi put igralo ručicama, kada je izbio prvi zubić, koje pesmice su se pevale za laku noć, koju su prvu reč izgovorili i kada. Na slici ispod su dve Radosnice za moje dve ćerkice. 
Radosnice i Dnevnici
Ova desno je sa sjajnim dečijim ilustracijama, meni definitivno omiljenim, od autorice Jelke Raichman.

Ilustracije Jelke Raichman
Pored Radosnica, ja pišem i dečiji dnevnik. Ideju mi je dala moja predraga Marija. Hvala joj do neba! U njemu se obraćam ćerkama, pišem o svojim emocijama, utiscima, posebno se osvrćem na, za mene, važne događaje. Pišem u ćirilici. Živimo u Sloveniji, prvo pismo nam je latinica, učimo Ljubičicu i ćirilicu, ali ko zna gde će se deca vinuti (kada pTičice rašire krila) i želim da im to bude razlog više da se svog pisma uvek sete, ako ga nekad, negde zaborave. Da me, sutra, kada i same budu majke, bolje razumeju, možda pronađu poneki savet, zavire u svet srca moga, ono što se možda izgovorenom rečju ne može obuhvatiti, već samo osetiti i naslutiti. Pretpostavljate da je dnevnik namenjen prvoj ćerci ispunjeniji, za drugi izabrah manji format. Ali zato sam ubrzo nakon rođenja Radosne počela sa pisanjem ovog bloga, koji takođe ide u prilog čuvanja naših dragocenih uspomena. Najtoplije vam preporučujem pisanje Dnevnika. Čak i meni je sada simpatično, pa i korisno, da pročitam kako, kada i šta se dešavalo sa prvom bebicom.
A treća kutija je paket- SPOMENAR, uspomene na različitim materijalima, u vezi sa prvom godinom života. Tu je i jedna sveščica u koju su se gosti upisivali na prvom Ljubičicinom rođendanu, deca crtala. Draga uspomena. Njena prva knjiga Medo Jaka, koju je jako volela i bistrila je u osmom mesecu dok je sedela na noši. I kasnije, naravno. Čestitke koje dobila povodom rođenja, krštenja, prvog rođendana.
Omiljena knjiga Medo Jaka, spomenar sa prvog rođendana,
čestitke i druge drage uspomene

Imate li i vi neki predlog!?

Istina je da nam je za sve TO potrebno malo vremena, kog često nemamo, ali nije strašno ukrasti ga povremeno od npr. sna i ispisati te dragocene redove. Ja znam da bih bila presrećna da imam slično pisanije moje majke. Nemam ga, ali zato imam nju koja mi često priča o svemu tome.
Topao pozdrav i zagrljaj od mene, mame Tičice 😉

About The Author

2 Comments

  1. Prelepo! Sad me grize savest. Nama su radosnice ostale neispisane, a dnevnik sam počela da vodim u trudnoći a nakon porođaja ni slovo nisam napisala.

  2. Hvala Nataša <3
    Verujem da ni sada nije kasno da se neke stvari po sećanju zabeleže, kao i njihovi gegovi, koji prate odrastanje.
    I ja bih mnogo toga, pa me mašina zvana vreme "samelje" i ne uspem niti delić željenog.
    Sada za drugo dete pišem više tezice bitnih momenata. Barem nešto. Da im lakše pričam kada odrastu.
    Odlična ideja za Dnevnik u trudnoći 😉

Ostavite odgovor

Close